119873092

Mina 6 favoriter av odlingsvärda ärtsorter

ärtsorter att odla

Ärtor blommar så vackert och det finns en mångfald av ärtsorter att odla. Gröna ärtor är mer än bara gröna ärtor. Det finns spritärt, märgärt, blåärt och sockerärt m fl. De växer högt och de växer lågt. Och du kan odla ärtor för att bara äta ärtskotten. Jag listar här några favoriter som jag odlar.

Ärtsorter att odla

Jag odlar flera sorters ärtor och har valt sorter som är varierande både i smak och i sitt växtsätt. De skiljer sig också en del i både hur man äter dem, t ex hela skidan, bara ärtan – färsk eller kokt. Jag odlar allt från den lilla dvärgärten till höga klätterärten.

En mix av odlingsvärda sorter

Här listar jag flera olika ärtsorter som jag finner värda att odla. Det är olika sorter av sockerärt, märgärt, spritärt, blåärt och dvärgärt.

Golden Sweet är en sockerärt från Indien som får ljust citrongula baljor. Den blir 150 cm hög och behöver alltså odlas med ett rejält växtstöd som den kan klättra i.

Blauwschokker är en blåärt. Baljorna är uppsendeväckande blåvioletta, men ärtorna är ljusgröna. Blauwschokker blir 2 meter hög.
Sorten är en spritärt. Att ”sprita ärtor” gör man när fröna plockas ut ur baljan. Som torkad ärta är den jättefin att koka ärtsoppa på. Sorten är också mycket lämplig för att frysa in.

ärtsorter att odla

Petit Provencale är också av sorten spritärt, men lågväxande med sina 40-50 cm. Sorten ger tidigare skörd än märgärtor. Passar också fint att odla i kruka, med lite stöd för rankorna att klänga på.

Alderman är en härlig märgärt som ger många ärtor per skida, mellan 7-10 st. Ärtan har en uttalat söt smak. Alderman är relativt hög med sina 150 cm. Den blir rejält yvig och behöver ett kraftigt växtstöd, då den ger rikligt med baljor och blir tung.

Ärtskott är en sådan lyx för mig. Dessa odlar jag hela året- inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Jag sår vanliga torkade gula ärtor som köps i mataffären. Ärtorna behöver inte täckas med jord utan trycks bara ner lite grand i jorden.

ärtsorter att odla

Pea Half Pint blir bara 40 cm hög. Dels äter jag hela skidan späd, som sockerärt och dels går det att låta ärtorna växa på och sedan sprita skidan. Trots sin litenhet ger plantan rikligt med skörd över lång tid. Dessutom tål den en köldknäpp. Sorten passar fint att odla i kruka på t ex balkongen.

Om du undrar över skillnaden på t ex spritärt och märgärt eller vad blåärt, kokärt och salladsärt är – läs inlägget här där jag reder ut begreppen.

När kan man så ärtor

När olika ärtsorter går att odla är beroende av vilken sort det är.
Märg- och brytärter föredrar en jordtemperatur på minst 10°C för att inte ruttna.
Socker- och spritärter däremot kan sås så fort jorden reder sig.
Alla sorterna går att så i omgångar från vår till sommar.
Det där med ”när jorden reder sig” har jag alltid undrat över vad det egentligen betyder. Jo visst vet jag vad man menar. I alla fall kollade jag upp det och hittade en i mitt tycke begriplig förklaring på Algomins hemsida:

”Att jorden reder sig betyder att tjälen ska ha gått ur jorden och att den ska ha blivit tillräckligt uppvärmd och upptorkad för att man ska kunna gräva i den utan att den klibbar fast vid spaden.”

Förodla ärtorna ger ett försprång

Jag förodlar gärna mina ärtväxter i växthus och får ett rejält försprång när jag väl sätter ut dem i landen. Ärtfrön gror fort och utvecklar ett stort rotsystem. Så dem därför inte i för små krukor. Jag brukar så i 7×7 cm krukor ca 3 veckor innan utplantering.

Fördelen med att förodla är att fåglarna inte nafsar i sig den lilla grodden när den precis tittat upp – för de gör de gärna. Ett alternativ till att förodla i växthus är såklart att odla under odlingsväv.

Ärtor gillar sol och kan som regel odlas på de flesta jordar så länge de är någorlunda väldränerade. De föredrar dock mullrik och porös jord. Genom att skörda baljorna kontinuerligt stimuleras tillväxten av nya ärtbaljor.

Ärtorna berikar jorden med kväve

Ärtväxter har en fantastiskt fin egenskap – förutom att de är goda att äta – de lagrar kväve i sina rötter. Växten fångar in kvävet från luften och bildar små vita knutor på rötterna. Detta kväve är en riktigt fin tillgång för jorden. Ryck därför inte upp plantan när den ”är slut”, tycker du den ser skräpig ut kan du klippa ned den, men låt rötterna stå kvar i jorden. Rötterna frigör långsamt kvävet, som kommer jorden till godo.

Jord där ärtor (och andra baljväxter vuxit) kommer vara riktigt näringsrik till nästa odlingssäsong. Det kan du dra nytta av och därför är det vanligt att man efter ärtorna odlar näringskrävande växter som t ex kål.
Hoppas du blir sugen att odla många ärtsorter i år.

Jag handlar många fröer från www.Odla.nu. De har ett stort utbud av ärtsorter.

Du hittar mig på Insta också som @skabarafixa

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.