119873092

Bygg praktiska arbetsbänkar och planteringsbord i trädgården

planteringsbord

Har du ett bra planteringsbord och arbetsbänk i trädgården? Halva jobbet är bra arbetshöjd, vare sig du ska plantera om växter eller snickra och måla.
Genom åren har jag skapat flera arbetsytor i trädgården. Alla fyller de olika funktioner. Se hur jag fixat dem. Även ritning till Helgas fina planteringsbänk på bilden ovan.

Arbetsbänk i trädgården skonar ryggen

Under många år släpade jag fram bockar och la provisoriska skivor som avlastningsytor. Slutligen tröttnade jag på detta. Fasta arbetsytor i trädgården, på flera ställen underlättar verkligen.
En arbetsbänk för att laga mat vid, en för att slabba med vatten vid och skölja grönsaker, en för att snickra, måla och såga på och ett planteringsbord för att plantera om växter på.

För oss som odlar kan det även vara av vikt att ha tillgång på vatten nära arbetsytan. Vilket har underlättat mitt arbete enormt. Numera slipper jag dra runt på vattenslangen eller kånka med tunga vattenkannor.

Såga-, spika- och målarbänken

Det här är en arbetsbänk där jag kan spika, såga och måla på. Sannerligen är den inte byggd för att vara snygg. Dock är den praktisk och stabil. Virket blev över när vi rev ett staket med spaljé.

planteringsbänk

En arbetsbänk som är tung och står jättestadigt – det är huvudsaken för att den ska fylla sitt syfte. Virket är impregnerat så bänken tål att stå ute hela året.

arbetsbänk

Planteringsbänk

I samband med att vi byggde växthus infann sig behovet av en planteringsbänk i direkt anslutning och då gärna med möjlighet att kunna fylla vattenkannorna.

Två gamla lastpallar låg och skräpade på tomten. Bredvid pallarna låg en spång, som från början är byggd för att vi skulle kunna rulla upp skottkärran på släpet. En snilleblixt föddes. Detta skulle bli en planteringsbänk.

Lastpallarna är resta upp och undersidorna är skruvade ihop mot varandra. På framsidan av planteringsbänken är några av brädorna avsågade så det blev blev fack att stoppa in planteringsspaden i. På toppen ligger den tunga spången som bänkskiva. Anordningen står på några stenplattor för att träet inte ska stå direkt mot marken. Då och då får min planteringsbänk lite träolja. Nu har den stått ute i flera år och har klarat sig bra.

planteringsbänk

Vid min planteringsbänk finns även en vattenkran. Ett gammalt fågelbad i betong står placerad på ett stenrör, som är nergrävt i marken som en stenkista. Det är borrat hål i fågelbadet för att vattnet ska kunna rinna ner.

planteringsbänk

Planteringsbord av marmor som blev utekök

För flera år sedan fyndade jag en marmorskiva på loppis för 50 kr, gissa om jag var lycklig. Den stod i vägen i många år och var först tänkt att göra ett planteringsbord av. Istället kom den väl till pass när det blev dags att snickra ihop ett utekök. Uteköket är placerat precis vid köksträdgården – praktiskt att ha nära till maten.

Ibland är det bra att samla på saker, när jag bara vet att det är bra grejer. Under häcken låg i många år flera lecablock. Ännu en snilleblixt föddes.

Lecablocken är nu stommen i arbetsbänken i uteköket. De blev limmade ihop med stenlim för utomhusbruk. Som hyllplan limmade jag fast några impregnerade brädor. Egentligen var jag inte helt nöjd med att limma ihop två material, där det ena suger fukt och sväller och det andra inte gör det. Jag var orolig för att något skulle spricka. Men det har hållit nu i många år.

planteringsbord

En väderutsatt marmorskiva blir med åren matt och vittrar. Jag lägger på såpolja 2 ggr om året för att skydda ytan. Finns att köpa färdigt och är nog då främst avsett för att behandla golv med. Själv blandar jag linolja och gul såpa och gnider in.

Diskbänk som arbetsbänk

Jag kom över en gammal diskbänk, när en god vän rev ut köket. Såklart att trädgården behövde en utediskbänk. Istället för att släpa in jordiga grönsaker sköljer jag nu av dem här.

Underredet är synnerligen enkelt och är skruvad ihop av lite överblivet virke. Eftersom virket är impregnerat klarar det väder och vind bra.
Tänk på att vattenledningen behöver blåsas ur till vintern, om den inte är isolerad på något sätt. Det är bra att koppla bort vattnet helt på vintern. Avloppet under diskhon är utan vattenlås, då kan där inte samlas något vatten som riskerar att frysa till och spränga röret.

arbetsbänk
planteringsbänk

Bygg Helgas planteringsbänk

Jag har alltid någonstans jag kan ställa av saker i trädgården. Det underlättar enormt att ha dessa arbetsbänkar. Flera planteringsbord har kommit till efterhand som materialet har dykt upp. Mestadels är det begagnat och fyndat på loppis.

planteringsbord

Snyggast planteringsbänk har Helga designat – jag är helt oskyldig till denna arbetsbänk. Helga bidrar med ritningen här.

planteringsbord

Många byggaffärer, som t ex Beijer, har sågservice där du kan få kapat virket i rätt längder.

Jag finns på facebook. Följ mig där så ser du mina nya inlägg.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

5 svar till “Bygg praktiska arbetsbänkar och planteringsbord i trädgården”

  1. Fantastiskt med arbetsbänkar när en vill var utomhus mycket. Jag hade en arbetsbänk utanför växthuset som även hade en avställningsyta i ögonhöjd. Älskade den bänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.