Arbetsbänkar i trädgården

arbetsbänkar

Har du bra arbetsbänkar och avlastningsytor när du jobbar i trädgården? I ca 10 år irriterade jag mig på obefintliga arbetsbänkar. Sen fick det vara nog och idag har jag fyra arbetsytor, som alla fyller olika funktioner. Se hur jag fixat det. Ritning i inlägget till denna ovan.

Arbetsbänkar i trädgården

Att asa fram bockar och lägga provisoriska skivor som avlastningsytor är nu ett minne blott. Jag har, på ett billigt sätt ordnat fyra stycken arbetsbänkar; en för att laga mat vid, en för att slabba med vatten vid och skölja grönsaker, en för att snickra, måla och såga på och en för att plantera om växter på.

Vill även inflika här att vikten av vatten också har vägts in här. Att ha möjlighet att kunna krana vatten på strategiskt lämpliga ställen har också underlättat arbetet i trädgården.

Såga-, spika- och målarbänken

Den här arbetsbänken, där jag kan spika, såga och måla, är sannerligen inte byggd för att vara snygg. Bara praktisk och stabil. Det impregnerade virket blev över när vi rev ett staket med spaljé.

Bänken är tung och står jättestadigt – det är huvudsaken för att den ska fylla sitt syfte.

Planteringsbänk

I samband med att växthuset byggdes, för 3 år sedan, infann sig behovet av en planteringsbänk direkt i anslutning och då gärna med möjlighet att kunna fylla vattenkannorna.

Två gamla lastpallar låg och skräpade på tomten. Bredvid pallarna låg en spång, som byggts en gång för att passa mot släpet. En snilleblixt föddes. Detta skulle bli en planteringsbänk. Lastpallarna restes på högkant, stående på långsidorna och skruvades ihop med undersidorna mot varandra. Några brädor sågades av på framsidan och det blev fack att stoppa in planteringsspaden i. På toppen lades den tunga spången, som bara ligger löst och kan lyftas av ifall den behöver användas igen. Anordningen står på några stenplattor för att träet inte ska stå direkt mot marken. Då och då får bänken lite olja.

planteringsbänk

Vid planteringsbänken finns även en vattenkran. Ett gammalt fågelbad i betong står placerad på ett stenrör, som är nergrävt i marken som en stenkista. Det är borrat hål i fågelbadet för att vattnet ska kunna rinna ner.

planteringsbänk

Matlagningsbänk

För flera år sedan fyndade jag en marmorskiva på loppis för 50 kr, gissa om jag var lycklig. Den stod i vägen i många år, men den kom väl till pass när det blev dags att snickra ihop ett utekök. Uteköket är placerat i närheten av vattenutkastare och med närhet till köksträdgården.

Ibland är det bra att samla på saker, när jag bara vet att det är bra grejer. Under häcken låg det lecablock under många år. Saken var klar. Lecablocken limmades ihop med stenlim för utomhusbruk. Som hyllplan limmade jag fast några impregnerade brädor. Egentligen var jag inte helt nöjd med att limma ihop två material, där det ena suger fukt och sväller och det andra inte gör det. Jag var orolig för att något skulle spricka. Men det har hållit nu i 7 år.

En väderutsatt marmorskiva blir matt med åren och vittrar. Jag lägger på såpolja 2 ggr om året för att skydda ytan. Finns att köpa färdigt och är nog då främst avsett för att behandla golv med. Men det går lika bra att blanda linolja och gul såpa själv och mätta ytan med. Du kan även köpa färdigblandad impregnering som är specifikt för stenmaterial.

Diskbänk

Mitt emot köksbänken står diskbänken. Jag kom över en gammal diskbänk, när en god vän rev ut köket. Att slippa släpa in jordiga grönsaker och blast har underlättat. Ett synnerligen enkelt underrede snickrades ihop av lite överblivet virke – impregnerat så klarar det väder och vind bra. Avloppet går ner i stenkistan för regnvattnet, det är bara rent vatten som går ut. På vattenposten, alldeles bredvid, monterades en vattenledning till diskbänken. Alltihopa kopplas såklart ur på vintern och blåses rent.

Uteköket i sin helhet, med diskbänk och köksbänk, är omgärdat av ett inramande staket, som fungerar som vindskydd.

Tacksamt med arbetsbänkar

Jag har alltid någonstans jag kan ställa av saker i trädgården – och springa och leta efter dem sen med för den delen. Men det underlättar att ha skapat dessa arbetsytor. Bänkarna har kommit till efterhand som materialet har dykt upp. Det mesta fyndat och begagnat.

Och den snyggt designade arbetsbänken i inledningen är jag helt oskyldig till. Den har min granne Helga ritat och byggt. Hon bidrar med ritningen här.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

5 svar på ”Arbetsbänkar i trädgården”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.